AstroMinds - Четирите стихии и темперамента на човека

Публикувано на 22.11.2023

Време за четене: 4 минути

Четирите стихии и темперамента на човека - защо повтаряме своите модели и как да излезем от тях

Въпросът за влиянието на четирите стихии - земя, вода, въздух и огън, върху темперамента на човека е стар като човечеството. От древни времена, хората са се стремели да обясняват сложните аспекти на човешката личност чрез тези елементи на природата. Вярванията, че определени характеристики и поведения са свързани с определена стихия, са проследими в различни култури и философски системи. Какво означват те и как ни влияаят ще разберем от Алекс.

Как се проявяват четирите стихии (огън, вода, въздух и земя) в темперамента и характера на човека? 

Темата за стихиите е изключително интересна за мен – тези, които са посещавали мои обучения или са провеждали консултация, знаят, че винаги започваме от „съставките“, участвали в изграждането на човека. Още в древността Хипократ разделя хората на четири основни темперамента сангвиник (въздух), холерик (огън), меланхолик (вода) и флегматик (земя). Всеки темперамент отговаря на определена стихия и действително той носи описанието на нейното проявление. Забележи колко често дори говорим на езика на стихиите, които преобладават в нашата натална карта: „паля се“, „потъвам“, „летя в облаците“, „стъпил съм здраво на земята“.  

Когато разгледаме една натална карта, първото, което трябва да забележим, са преобладаващите стихии – това ще ни подскаже много за темперамента на човека (първосигналните реакции към света, начина, по който се взимат решения и съответно разрешават проблеми). Характерът и тези индивидуални черти, които проявяваме, ще зависи от разположението на планетите и аспектите. Например, човек, който има много огън и въздух, не показва типичното първосигнално поведение, защото има Сатурн на асцендента – това придава повече формалност, задържане на емоциите, преценка на ситуацията. Дефицитът или прекомерното присъствие на определени стихии все пак ще ни подсказва какъв е импулсът.    

Защо хората обикновено имат тенденцията да повтарят определени модели поведение и реакции, свързани с техния темперамент? 

Повтаряме това, което е най-познато за нас. За съжаление това включва както уменията и способностите, които заслужават признание, така и негативните модели – понякога трудни за изкореняване. 

Темпераментът е задвижващ механизъм, който ни провокира да действаме по определен начин. Астрологията и наталната карта ни подсказват какъв е този модел. Често в астро-коучинга разговаряме с клиенти как да останат в определен ангажимент дори и когато той вече е скучен за карта с преобладаващ огън и въздух или как да открият своята вътрешна значимост и да повишат своята увереност, когато липсва огън. Необходимо е да разберем къде да търсим всичко това – дали има човек, който ни вдъхновява или пък се оказва, че самите ние притежаваме тази способност, просто никога не сме я забелязвали.  

Как може разбирането на своя темперамент, базиран на четирите стихии, да помогне на човека да разбере и преодолее негативните модели и реакции в своя живот?

Разбирането на темперамента през стихиите ни позволява да си отговорим на фундаменталния въпрос „защо постъпвам по определен начин?“ и най-вече „защо реагирам?“. Когато осъзнаем, че се свързваме с нещо, което доминира в нашата карта, ние ставаме по-наблюдателни и не се поддаваме толкова лесно на това състояние. Ако искаме да работим през астрологията и коучинга, тук най-полезното би било да видим кои са другите стихии, на които може да разчитаме. Понякога земята може да ни помогне да бъдем по-големи реалисти, огънят да бъдем по-смели, водата да се свържем с емоциите си и въздухът да останем по-обективни. Личното осъзнаване от какво всъщност имаме нужда може да ни помогне да засилим една стихия в своя живот и по-този начин да покажем друг модел на поведение. 

Какви са практическите стъпки, които човек може да предприеме, за да промени или балансира темперамента си и да излезе от нежелани модели? 

 Първата стъпка би била разпознаването на тези подличности, които диктуват положението. Много често се оказва, че трябва да задвижим стихии и проявления на своя темперамент, които не са толкова осезаеми – понякога трябва да привнесем стихия, която изцяло липсва в нашата натална карта.   

Осъзнаването кои сме и какво всъщност очакваме от себе си е изключително важно. Понякога може да се свързваме с едно качество на стихията и да критикуваме друго нейно проявление. Добре е да я приемем като един от нашите герои, които невинаги се държат по най-добрия начин в ежедневието, но да се опитаме да се споразумеем как да присъства по-благоприятно.  

Какво означава да има липсваща стихия в наталната карта? 

Липсваща стихия може да има тогава, когато в деня и часа на раждането не е имало нито една планета, която да попада в огнени, въздушни, земни или водни знаци. С тази стихия се свързваме най-трудно, тъй като реално не познаваме това умение. Например, ако нямаме вода, много възможно е да не успяваме да се свържем с тази част от себе си, която е по-чувствителна и уязвима, която се поддава на страхове, но също така има богат емоционален живот и интуиция за останалите. Водата е добър пример, защото в нея се крие този ресурс, който на моменти не е лесен – често не ни се иска да улавяме толкова много от останалите, но пък има толкова неща, които си струва да вземем. Често клиентът, който може да е много топъл човек (с много огън) се чуди как да реагира на други членове на семейството, които носят вода и меланхолия. В такива случаи или трябва да потърсим в себе си през планети, аспекти и знаци къде може да е тази вода или казано по друг начин - чувствителност, или трябва да намерим начин да я привнесем отвън (чрез наблюдения върху останалите).  

Как астрологията и нумерологията могат да допринесат за по-добро разбиране на темперамента и как може тяхната помощ да бъде използвана за самосъзнание и растеж?

Всяка наука за себепознанието може да ни бъде полезна. Най-интересното е, че през различните символи ние все пак виждаме себе си по един и същи начин – това е поредно доказателство, че още от древността човешката психика е предизвиквала интерес, макар и тогава всичко това да е било насочено навън („по-важно е не кой съм аз, а какво ще направя в света“). 

В днешно време сме интроспективни, задаваме си много въпроси, а това е единственият начин да научим повече за своя вътрешен свят. Колкото повече разбираме собствените си модели, толкова по-лесно ще може да ги назоваваме с психологически понятия или със знаците и планетите, или пък с понятията на други науки. 

Едва когато познаваме откровено своя темперамент, може да говорим за истинска промяна. Това зависи изцяло от нас.

Не забравяйте да ни пишете, ако нещо конкретно Ви интересува. Ще се постараем да отговорим на всички Ваши въпроси.

До скоро!

Сърдечно Ваши, 

Мери и Алекс 

PS. Ако искате да си направите консултация с Алекс, можете да ползвате код за отстъпка от 10% MERYSMIND. Бъдете вдъхновени! 
Повече за Алекс ще намерите тук: Facebook & Youtube

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Подобни

© 2024 by Mery's blog. Proudly created with Yshaara | napravimi.site
magnifiercrossmenu