AstroMinds - Ретроградните планети

Публикувано на 06.09.2023

Време за четене: 5 минути

Ретроградните планети - виновници за недоразуменията или помощници в личностното развит

AstroMinds е нова рубрика за човека и звездите, за съкровените емоции и душата, която търси хармония в забързаното ежедневие. С Алекс от Stellarmind разговаряме за всичко, което ни вълнува през погледа на Астрологията и Психологията. Нашето колкото градско, толкова и галактическо пътуване ни отвежда към нови теми, но крайната дестинация е една – да разберем кои сме и да заобичаме малко повече света.

Какво представляват ретроградните планети в астрологията и какви са основните им влияния върху човешкия живот?

Ретроградните планети са тема, която изключително вълнува съвременния човек и конкретно всеки, който малко или повече се интересува от ежедневните „астро-новини“. Популярното разбиране за ретроградните планети е, че те обръщат своето движение назад, което всъщност е оптическа илюзия. Поради изкривената им орбита има периоди, в които планетите толкова забавят своята скорост, че от позицията на наблюдателя, те изглеждат сякаш се движат назад. Дори и да няма такова астрономическо явление, ние може да усетим психологическото влияние на планетите в ретроградна фаза. Говорим често за хаоса в комуникацията (Меркурий), любовните и естетически недоразумение (Венера), автоагресията (Марс) и т.н. Ако трябва да обобщим, ретроградните планети ни връщат към стари, неразрешени от нас теми или създават някои спънки в ежедневието, които отново ни водят към голямата тема – да се обърнем към себе си и да се опознаем.

Как всичко това се свързва със символиката на въпросния астрологичен елемент?

Четирите елемента (Огън, Въздух, Земя и Вода) присъстват във всяка наука за разбирането на личността – в психологията може да ги видим и като четирите темперамента (холерик, сангвиник, меланхолик и флегматик) . Когато ретроградната планета попадне в даден елемент и зодиакален знак, той придава нюанс на поведението. Доскоро бяхме в ретрогадна Венера в Лъв и основната тема беше търсенето на съзидателна енергия, която в крайна сметка може да открием единствено, ако заобичаме достатъчно себе си. Но по този огнен знак имахме и други теми, свързани с егото, сравнението, манията за величие. Всеки сюжет на ретроградна планета ще зависи от елемента, в който попада.

Какви астрологически тълкувания се свързват с ретроградните планети и тяхното влияние върху човешкия живот?

Основното, което трябва да знаем е, че всичко е индивидуално и свързано с разположението на нашата натална карта. За едни ретроградният период ще бъде свързан с хаос, но за други той ще бъде свързан със завършване на стари проекти, с възобновяването им или с дългоочаквана възможност, която много пъти не се е осъществявала. Доколко продуктивен ще бъде този период, ще зависи от влиянието на аспектите в нашата натална карта. Затова и винаги напомням – не се настройвайте, опитайте се да разберете какъв ще бъде този период конкретно за вас. Възможно е да се появят решения, за които дори не подозирате!

4.Как ретроградните планети могат да бъдат свързани със ситуации на недоразумения, забавяния и предизвикателства в живота на човека?

Ретроградните планети много често са набелязвани за „виновници“, когато нищо не върви по план. Действително, влиянието им може да възпрепяства ежедневието ни, но това не е тяхната основна роля. Когато една планета е ретроградна, тя апелира да останем насаме със себе си – нещо, което все по-трудно ни се случва. Въпреки че ретроградният Меркурий ни напомня, че не всичко ще се случва както трябва в договорките, ние продължаваме да натягаме една ситуация, вместо да се опитаме да я преразгледаме и да разберем защо всъщност нещата не се получават.

Както споменах, всяка планета има своя роля в психологическия живот на човека – възможно е през ситуациите тя да се явява външен стимул да погледнем навътре. Често обаче упорито продължаваме да се опитваме да наредим всичко в материалната действителност. Най-силно ще усещаме недоразуменията, когато ретроградната планета прави трудни аспекти с наталната ни карта. Тогава може да говорим за различни предизвикателства, които ще идват с посланията на Меркурий, Венера, Марс или някоя от останалите планети.

В какви случаи ретроградните планети могат да допринесат за допълнително преосмисляне на нашия жизнен път?

Ретроградните планети винаги могат да ни помогнат по пътя на опознаването ни. Независимо дали ще ни учат по трудния начин (предизвикателни аспекти) или като ни помогнат да стигнем до нови прозрения, тези периоди със сигурност са свързани с нашата личност.

Съветът ми винаги е да използваме това време като помислим кои наши модели бихме искали да променим, така че в бъдеще те да работят по-добре за нас и за останалите. Ако говорим за Меркурий, който е ретрограден в Дева до 15 септември, бихме могли да помислим за моделите на комуникация. Как бихме искали да се изразяваме, за да бъдем по-добре разбрани? Ще обърнем ли внимание на своята концентрация в усвояването на нова информация? Девата е земен, но много ментален знак и тук може да помислим колко добре подреждаме нещата в кутийките на ума. Но също така, с един толкова изискващ знак, трябва да се запитаме кога сме твърде критични към себе си. В такива периоди всеки може да прави коучинг, да подрежда своите приоритети. Слушайте мислите си, чуйте себе си.

Какви са основните разлики между интерпретацията на ретроградни планети в наталната карта и тяхното влияние през транзитите?

Разликата е много голяма и е важно да знаем, че човекът, роден с ретроградна планета, няма да бъде лишен от възможности в съответната сфера – комуникация, любов, решителност, изява, светски успех или духовна реализация. В наталната карта ние ще усетим най-вече моделите на личните ретроградни планети, с които човек е роден.

Може ли влиянието на ретроградните планети да бъде разглеждано като възможност за разкриване на скрити таланти или ресурси?

Със сигурност! Най-добрият пример са световно известни автори, които притежават ретрограден Меркурий. Често той предразполага личността да е обърната към вътрешния си свят, да говори по-малко, но за сметка на това да изразява изключително добре своите мисли на хартия. Възможно е да наблюдаваме особености при всяка една от личните планети. Трябва само да разберем как да ги превърнем в супер сила, в нещо уникално, което ни отличава от останалите с нестандартен подход и различен поглед.

Какво представлява концепцията за "личните ретроградни планети" и как тя е свързана с личностното развитие?

Изключвайки Слънцето и Луната, които няма как да видим в ретроградно положение, личните планети са представени от Меркурий, Венера и Марс, които пряко отговарят за нашите мисли, емоции и действия. В зависимост от това дали някоя от тези планети е ретроградна в наталната ни карта, имаме възможност да я използваме като ключ към по-доброто разбиране на самите нас. Възможно е да имаме много по-големи теми, но отговорът на въпроса „как да постъпим“ да се крие в наши блокажи, невъзможност да допуснем някого до себе си и т.н. Това също може да бъде сюжет на една ретроградна натална планета, но именни съзнателните ни действия могат да избегнат повтарящи се ситуации.

Как можем да използваме периодите на ретроградни планети за подобрение на комуникационните умения и взаимоотношенията с околните?

Ще се опитам да цитирам една мисъл „Само шизофреникът прави едно и също и очаква различен резултат“. Ретроградните планети могат да ни поставят в ситуация, която изпитват комуникационните ни умения, фокуса, концентрацията, абстрахирането, но също така емпатията, търпението, разбирането на другите. Само когато приложим нов подход, ще видим и различен резултат – в своето поведение и в заобикалящата ни реалност.

Намирайки се все още в ретрограден Меркурий, имаме възможност да подобрим всичко това, но за целта трябва да „изговорим“ със себе си важните неща, да чуем своите потребности, да бъдем откровени и когато съберем всички разпилени мисли ще може да продължим напред наясно със себе си. Работата по наталната карта и в частност в периодите на ретрогардни планети включва изграждането на нов подход. Нека се спрем, нека се огледаме и да не забравяме, че светът няма да избяга. Но вътрешен свят ви свят може би се нуждае от вас днес.

И не забравяйте да ни пишете, ако нещо конкретно Ви интересува. Ще се постараем да отговорим на всички Ваши въпроси.

До скоро!

Сърдечно Ваши,

Мери и Алекс

PS. Ако искате да си направите консултация с Алекс, можете да ползвате код за отстъпка от 10% MERYSMIND. Бъдете вдъхновени!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Подобни

© 2024 by Mery's blog. Proudly created with Yshaara | napravimi.site
magnifiercrossmenu