Бананов кекс

Публикувано на 13.03.2023

Време за четене: 1 минути

В стори неколкократно съм пускала този любим кекс на моите момчета. Напоследък Теди често закусва едно-две парчета именно от този кекс. Какво му е толкова хубаво на сладкиша? Опитайте да го направите и сами ще разберете.

Невероятен е! Пухкав, сочен и ароматен. Получавам минимум две запитвания, след стори с него, та реших да споделя рецептата. Тя всъщност е на Ирина Тенчева, но аз лично пропускам някои стъпки.

Ето и рецептата:

3 яйца

2 ч. л. бакпулвер

1 бр. ванилия на прах

1 к. л. индийско орехче

1 ч. ч. захар

щипка сол

1 ч.ч. 190 мл. олио

3 узрели банана (може бананите да са два).

300 гр брашно

Продуктите са описани по стъпки. Изсипвате ги последователно в купа и с миксер или бъркалка разбивате добре. За мен е важно, когато смеся яйцата с подправките и захарта, да стане кремообразна пухкава смес, чак тогава добавям другите съставки.

Бананите трябва предварително да са намачкани с вилица.

Най-вкусен става кексът, когато са бананите са добре узрели, но и със зелени банани става нелошо. 😉

Сместа се получава малко по-гъста от боза. Изсипвам я във форма за кекс и пека в предварително загрята на 180 градуса по Целзий фурна, на горен и долен реотан, за ок. 50 мин. След като изстине изпеченият кекс, поръсвам с пудра захар. 🙂

И – воала!️

С кафе или фреш, както ви душа иска. 🙂

Важно! Чашката, която използвам за мерило, е от Ikea и събира 200 гр. захар. Правила съм кекс и с 1/2 чаша захар, пак става много вкусно. Децата не намират разлика!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Подобни

© 2024 by Mery's blog. Proudly created with Yshaara | napravimi.site
magnifiercrossmenu