Една мечта превърната в реалност - Психонавтика

Публикувано на 20.01.2024

Време за четене: 4 минути

Днес ви запознавам с Памела, истинско морско момиче, което обича вятъра. Срещам ви с нея, защото обичам смелите хора, които вярват в своите мечти, а тя е ярък пример за това. В света на модата на йога дрехите, Писхонавтика представлява нещо повече от обикновен бранд - той предоставя нов, уникален поглед. От една мисъл до реалност, този бранд поставя акцент върху стил и комфорт, като ни напомня, че и двете са от основно значение.

Здравей! Разкажи ми кога и как се появи идеята за бранда “Психонавтика”?

Здравей! Да започнем от там, че Психонавтика е доста повече от красиви и удобни дрехи за йога. Първопричината да съществуваме са събитията, които организираме - засега само за доста отбрана аудитория, но съвсем скоро ще имаме и събития с по-отворен и достъпен характер. Тъй като мероприятията ни гравитират около техники и методи за изследване, опознаване и овладяване на ума, духа и тялото, осъзнахме много бързо, че и на нас, и нас участниците ни трябват удобни дрехи за различните практики, които правим. Това беше и моментът, в който заедно със съпруга ми осъзнахме, че е време дипломата ми по моден дизайн и мечтата ми да творя дрехи да се материализират в реален продукт.

Каква е историята зад името на “Психонавтика”?

Моят съпруг Симеон измисли името. Тръгнахме от идеята да градим общество от единомислещи хора, изследователи, хора с духовни интереси и познания. Така дойде и името на бранда. Психонавтика буквално означава „плаване в ума/душата“. В модерния свят обикновено думата се ползва, за да назовава процеса по навлизане във вътрешния ни свят и опознаването му. Това правим и ние в Психонавтика - чрез различни методи навлизаме в собствената си вселена, свързваме се с тялото, овладяваме ума и работим задружно за по-здрава и смислена реалност за човешкия вид. 

С какво се занимаваше преди да се захванеш с тази идея?

По образование съм моден дизайнер. След университета започнах да търся начини да се развивам в тази област. Исках да си намеря моята ниша и да правя дрехи, които са неподвластни на тенденции и сезон. Не исках да влизам в масовото производство и да трябва да създавам нови колекции всеки сезон, затова се насочих към друга близка до мен сфера - графичния дизайн. И честно казано беше супер за мен, че нещата се случиха по този начин, защото така успях да натрупам умения и да се развия и като графичен дизайнер. Едно от хобитата ми е да снимам и да монтирам.  Страстта ми е да създавам, но да създавам дрехи е нещо, с което винаги съм искала да се занимавам. Затова и по време на майчинството си, докато преоткривах себе си, се завърнах към модата и ето ни пак отново заедно 6 години по-късно:)

Защо избра да създаваш точно йога панталони?

Това е забавна история. Симеон преподава йога и всъщност той е и моята муза и причината изобщо да реша да направя панталоните. Беше в търсене на нови йога панталони и така и не открихме нещо, което да ни хареса и да съчетава качество, удобство и красива визия. Аз лично не съм виждала такъв продукт на българския пазар. И тогава си казах, че вместо да търсим това, което си представяме, просто ще си го създадем. И така започна всичко с няколко скици на айпада, с много желание и постоянство:) И всъщност това беше момента, в които намерих моята ниша.

Дизайна е уникален. Как успя да съчетаеш удобство с функционалност, без да губиш от визията? Цялостно са много красиви.

Много благодаря! Процесът по създаването им беше дълъг. След като направихме моделите, няколко пъти ги тествахме с йога практики, за да усетим самите панталони - достатъчно удобни ли са, широки и леки ли са. Няколко пъти нанасяхме корекции, докато стигнем до крайния резултат. Знаех, че държа да са наистина удобни и да носят чувство за лекота.  В същото време да са качествени и изработени изцяло от естествени материи, при това в България. 

Разбира се, за мен, като дизайнер, беше важно и да са стилни и да изглеждат красиво. Да могат да се носят на йога практика, но и на разходка, край морето или на среща с приятели. Затова и тествахме доста различни цветови комбинации, имаше много работа и по детайлите - джобове, изработка на лого, което само по себе си също претърпя доста промени. Мисля, че процесът за всеки артист, особено когато имаш ясна визия какво искаш, е дълъг и труден, но когато видиш крайния резултат, си заслужава на 100%.

Как йога панталоните ви могат да подобрят йога практиките на клиентите ви?

Смятам, че кройката и ленът са перфектната комбинация за една лека и дишаща практика. Затова и избрах лена, защото е естествена  материя, с която тялото може да диша. Казват, че се усеща като прегръдка, която ти носи лекота. Кройката пък е тествана, за да дава максимален комфорт и пространство, така че да не се усеща никакво ограничение от самата дреха. Затова вярвам, че нашите ленени панталони биха направили практиката на всеки психонавт по-добра.

Какви са реакциите на хората, когато гу получат?

Най-радостно е, когато чуя, че някой си е търсил точно такива ленени панталони, защото знам колко е приятно да намериш точно това, което си представяш. Друга обратна връзка, която чувам често е, че са супер леки и удобни, което ме радва наистина много. Това беше цялата идея зад ленените панталони на “Психонавтика” да са леки и комфортни и по време на практика да се движиш свободно в тях. 

Сподели ни най-любимата ти реакция.

Не мога да откроя само една реакция - всеки път, когато някой пробва панталоните пред мен, е много вълнуващо и запомнящо се.

Хората искрено им се радват, когато ги облекат. Дори ти беше приятно изненадана като ги видя за пръв път в караваната на Лимнос.

Какви са бъдещите ти планове за развитието на бранда?

Работим върху следващи продукти. Съвсем скоро ще пуснем артикул, за който много психонавти имаха желание да създадем. Супер свеж и готин, нямам търпение да ви го покажем. Имам идеи и за нови неща за пролетта и за лятото. Концепцията при нас е, че създаваме лимитирани серии и веднъж изчерпан артикул не се създава отново. Както споменах идеята не е да сме в масовото производство - quality over quantity. 

Къде може да открием панталоните на “Психонавтика”?

На този етап може да ни намерите в социалните ни мрежи във Facebook и Instagram. Имаме онлайн каталог, където да разгледате всички модели. Съвсем скоро ще пуснем и сайт. Може да следите страниците ни - там ще обявим, когато е готов. За в бъдеще имаме желание част от продуктите ни да бъдат изложени на различни локации из страната - и това ще съобщим на страниците ни. Вълнуващи неща предстоят, ще се радвам да ги споделим с вас!

Можете да последвате “Психонавтика” в Instagram: https://www.instagram.com/psychonautica.shop

Снимки: Личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Подобни

© 2024 by Mery's blog. Proudly created with Yshaara | napravimi.site
magnifiercrossmenu