Колко и как спят вашите деца?

Публикувано на 06.04.2022

Време за четене: 4 минути

Преди повече от два месеца с мен се свързаха две очарователни дами от “Unicorn baby“ , които предлагат консултации по проблемите на детския сън. Попитаха ме дали бих искала да науча повече за тяхната работа и да разбера какъв е сънят на децата ми. Веднага трябва да подчертая, за този материал тук не получавам никакво заплащане. Разказвам Ви за “Unicorn baby”, защото те наистина вършат нещо ценно за здравето на децата, освен това са професионалисти, които лично за мен направиха всичко и ми помогнаха да се справя с моите трудно заспиващи деца!

В интерес на истината, вече бях запозната донякъде с проблема, но представите ми бяха доста откъслечни. Затова ми беше интересно да пообщувам повече с тези експерти по детския сън. Така се запознах лично със създателките на бранда Мария и Никол. Изключително мили и всеотдайни дами, които ме накараха да се впусна в приключението “По-добър сън за моето дете“.

Поговорихме си в приятна обстановка, разпитаха ме подробно за навиците на децата, на базата на което трябваше да ми бъде изготвен план за действие. В нашия случай имаше допълнителни трудности, защото децата са две, съответно на 3 и на 6 години, с тригодишна възрастова разлика. Оказа се, че при по-малки деца и при бебета режимът е по-лесен за изпълнение, затова е по-добре да се започне отрано. Получих презентация с ясно описани стъпки, които трябваше да предприема. По всяко време можех да се обаждам за допълнителни консултации(което е важна част от цялата програма), ако нещо не разбирам или имам притеснения. Презентацията е доста обширна и ми отне време да я проуча задълбочено. Дадох я и на татко Деян, който уж я беше прочел, но май предпочиташе просто да слуша моите инструкции. Е, все пак прие да изпълнява известна част от необходимите стъпки. Точно по онова време ходех на стаж и личната ми програма ми беше изключително натоварена. Бях разкъсана между всички задачи и една седмица работех вкъщи в хоум офис, а на следващата – в София. Беше ми трудно да контролирам процеса и да спазвам стриктно режима за сън. Започнахме с леки стъпки и скъсяване на времето за сън, с повече четене на книжки. Преди това малкият Теди заспиваше съм 22.00 часа, а Боби, баткото – към 12.00 часа в полунощ! Полека-лека, с много търпение и извървяване на малки последователни стъпки, нещата започнаха да се получават. Но доста често възникваха извънредни обстоятелства! Акосе случваше някой да се разболее, режимът неизбежно се нарушаваше, просто защото децата се лекуват и със сън, тоест, децата спяха по-дълго от обичайното. Въпреки това се опитвахме да поддържаме някаква постоянна програма.

Признавам, нямам представа какво е правил Деян и как го е правил в мое отсъствие, но съм благодарна, че ми позволи да развивам себе си и да ходя спокойно на стаж, докато се грижеше за децата. Давам си сметка, че и на него – като на един работещ татко – никак не му е било лесно. Мина се не мина време, стажът ми приключи, прибрах се у дома и започнахме да пътуваме, да ходим на гости и т. н. Все нещо ни пречеше и изпускахме момента за сън. Замислих се сериозно върху всичко, написано в презентацията и си дадох сметка, че въпреки желанието ми да се справям по-добре с децата, при този наш динамичен начин на живот и постоянни пътувания, трудно бих могла да спазвам всички препоръки с необходимата прецизност и точност.

За съжаление като родители не се придържахме плътно към програмата, която ни беше дадена от "Unicorn baby", просто защото животът ни е пълен с изненади и всичко ни се случва под напрежение. Освен това развих и чувство за вина, започнах да си мисля, че нещо с мен не е както трябва. Всяка майка намира правилния начин да се грижи за детето си и в никакъв случай не бива се чувства виновна, тъй като всяко дете е различно и ритъмът на живот в семействата също е различен. Обичам да съм честна с Вас и затова създадох това пространство, за да споделям всичко, което съм научила и което чувствам, дори и да съм се провалила в нещо. Ето защо смея да твърдя, че по отношение на детския сън в семейството постигнахме макар и малък, но добър прогрес!

Благодаря на Мария и Никол за вниманието и грижата. За това, че ме търпяха и бяха до мен, че отговаряха на съобщенията ми, дори през периода, когато и те самите не бяха пощадени от ковида.

Това, което успяхме да постигнем с тях за два месеца, с не дотолкова стриктно спазване на програмата, е следното:

Боби и Теди вече си лягат по-рано (Теди – до 21.00 часа е заспал, а Боби – до 22.00), гледат по-малко телевизия и прекарват повече пълноценно време заедно. Боби престана да идва в нашата стая, както правеше допреди месец-два: събуждаше се някъде към 3.00 часа през нощта, прекосяваше коридора и се шмугваше при нас в спалнята. Имаме ново правило у дома: когато нямаме гости и самите ние не сме нагости, започваме да се приготвяме за лягане към 20.00 часа и в 20:30 децата вече са по леглата. Всичко това е постигнато благодарение на подробните съвети на Мария и Никол, които ме накараха да мисля по-различно и да се изправя въоръжена с метода им пред проблема на детското безсъние. Въпреки че след известно време се предадох и не продължих стриктно да следвам програмата (а има още какво да се прави по режима на децата), все пак съм изключително доволна от постигнатите резултати.

Вярвам, че мисията на “Unicorn baby” е повече от това просто да предлагат начини за постигане на по-добър сън за едно дете. Те даряват спокойствие и време за нас – родителите.

Ако искате да научите повече за тях, можете да го направите тук: www.unicornbaby.bg

Снимка: Личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Подобни

© 2024 by Mery's blog. Proudly created with Yshaara | napravimi.site
magnifiercrossmenu