Нов и незаменим кухненски приятел у дома - Instant Pot

Публикувано на 02.04.2022

Време за четене: 4 минути

Колко често едва смогвате с всички задачи през деня и накрая с последни сили скалъпвате една манджа за вечеря? Трудно е в това лудо ежедневие да си майка, работеща жена, студентка, домакиня. А на моето дередже точно в този момент са немалко млади дами..

Днес искам да Ви разкажа за моята нова „кухненска“ любов, без която вече не си представям живота. Не съм допускала, че мога така да се привържа към един... неодушевен уред. Имам го едва от 2 седмици, а вече сготвих толкова ястия, колкото не можех да сготвя за цял месец. Но нека Ви разкажа малко по-подробно как започна всичко.

В началото на месец март обикновено ме обхваща носталгия по морето и Варна, където премина детството и юношеството ми. Тази година ме покани на гости моя скъпа приятелка, затова направих „малко бягство“, метнах се в самолета и в ранния следобед кацнах в любимия град. Като гостоприемна домакиня, първото нещо, което Люси ме попита, беше дали съм гладна и какво ще кажа, ако си хапнем лека картофена салата? Позна, отговорих, да, гладна съм и с удоволствие ще хапна нещо вкусничко. Едва успяхме да си кажем две-три думи и… салатата беше готова, сервирана – има-няма за 10 минути! Останах шокирана и я попитах: как така свари картофите и направи салатата за толкова кратко време? Тя ми отговори: с Instant Pot. Не бях чувала това наименование. Попитах, Instant какво? Тогава Люси ми обясни, че от известно време готви с мултикукър и оттогва направо се е родила, както казва народът. Останах с отворена уста.

Представяте ли си: готвиш буквално за 5 мин, изобщо не се въртиш с часове около котлона. Да, напълно е реално! Обикновено се доверявам на преценката на приятелката си, но този път реших да видя как работи уредът, преди да предприема покупката му. Съпругът по ми се пошегува по телефона, че не иска да чува за уреди, препоръчани от Люси, защото знае, че в края на краищата, каквото и да става, ще си ги купя. Ами... прав беше! 🙂

Та, два дни моята Люси ми готви най-различни неща. Пече, пържи, вари, задушава какви ли не ястия и всичко беше приготвено бързо, лесно и много вкусно. Варени картофи, джулан със зеленчуци, паржоли и пържени картофи. И всичко това – с помощта на вълшебното нещо, наречено Instant Pot.

Страшно се вдъхнових от този уред! Влязох в сайта, прочетох и разбрах, че Instant Pot може да ми бъде новият най-голям помощник в кухнятаи дори радикално да промени живота ми, защото, както знаем, „мама на двама време няма“.

Свързах се с хората на Instant Pot и споделих моите брилянтни впечателния, казах им, че бих искала да стана посланик на бранда, защото вярвам в това, което правят. Когато нещо толкова много ти харесва, най-доброто, което можеш да сториш, е да споделиш с всички останали чувствата си, да им разкажеш историята на едно „влюбване“. Отсреща получих много мило отношение, научих как е създаден потът и как се озовал в България. Историяте беше впечатляваща и наистина интересна, но и за това ще стане дума след време. Само ще загатна, че всичко се случва вследствие на едно “женско решение“, в резултат на което уредът вече е в страната ни. И така, приеха ме в дружното семейство на Instant Pot с прегръдка и ми довериха тази така важна мисия – да бъда първият Мама бранд посланик за България.

Денят на истината!

Точно 5 дни след като го поръчах, пристигна и моят прекрасен уред Instant Pot. Избрах си комбиниран, защото у дома не разполагаме сособено много място в кухнята, а и разбрах, че е изключително добър. Моделът, който харесах, е Instant Pot Pro Crips + Air Fryer. Бях много въодушевена и веднага тръгнах към куриерската фирма, за да си го взема. В същия момент си спомних, че е сряда, а тогава е Годечкият базар, затова достъпът до офиса на Спиди е почти невъзможен с кола. Спрях доста надалеч тръгнах към офиса пеша, но уви... кашонът беше толкова голям и тежък, че не можах да го вдигна сама. Върнах се по-късно с Деян и си го отнесохме заедно. Нямах търпение да започна готвенето, но минаха цели три дни, докато дойде време да го разопаковам. Бях затисната от ангажименти! И понеже трябваше да пътуваме за Банско, решихме да си го вземем с нас в планината. Оттук нататък започва забавната част...

Вълнение, куп аксесоари, една книжка... чувствам се леко стресирана, защото навсякъде пише "Внимание!". Настройвам се да действам решително: казвам си, какво сега – ще готвя ли или ще се притеснявам?! Започвам да чета внимателно, всичко е написано ясно, достъпно, няма място за съмнения или за колебание.

Проверяваме дали всички части са налчини. Да, налични са!

След това трябва да се направи тест с вода. Подготвяме уреда и го пускаме. Всичко е точно, тръпнем и четем с огромна концентрация, следваме всички указания, стъпка по стъпка. Пише: "Бързо освобождаване на налягането", но аз съм толкова напрегната, че не зная какво точно ще освободя... дръпвам рязко резето и така подскачам от звука на парата, сякаш съм горска сърна. 🙂 Хаха! Дръпвам резето отново, този път по-внимателно и налягането започва да се освобождава. Искам да подчертая, че наистина е важно внимателно да се четат инструкциите. В началото може би ще Ви се види малко сложно, но след като сготвите два-три пъти, всичко става като детска игра. Запомнете: винаги трябва да сме прецизни в това, което правим, за да не стане беля, все пак се работи с високо налягане и температура. Законите на физиката са вечни и неотменими.

След теста влизам в сайта, разглеждам рецептите и решавам да сготвя нещо традиционно. Има богато разнобразие от рецепти и то от най-различни национални кухни от цял свят. Без да обяснявам стъпка по стъпка какво съм съм правила, ще кажа, че с помощта и съветите на моята приятелка, на която звъннах по телефона, успях да сготвя първата си манджа от свинско и зеленчуци – общо за 15 минути. Останах възхитена! А с какъв апетит ядоха децата – нямам думи да да опиша!

Такава накратко е историята на срещата ми с УРЕДА, неслучайно го изписвам с големи букви. Това, което смятам да споделям с Вас оттук нататък, са рецепти, които вече съм изпробвала, както и лични впечатления от самия процес на готвене. Всичко останало оставям на Вашата преценка! Смятам, че Instant Pot е забележително инженерно творение и определено заслужава всеобщо внимание!

Като посланик на Instant Pot, ще бъда благодарна, ако използвате моя уникален линк за покупка от техния сайт - https://instantpot.bg/bg/73

Пожелавам Ви вдъхновено готвене и вкусни ястия – за нула време!

Сърдечно Ваша,

Мери

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Подобни

© 2024 by Mery's blog. Proudly created with Yshaara | napravimi.site
magnifiercrossmenu