Ретограден Меркурий – влияе ли Ви той?

Публикувано на 14.01.2022

Време за четене: 4 минути

Вероятно вече приблизително знаете какво е ретрограден Меркурий, но дали наистина можем да вярваме, че именно той е замесен в случващото се през даден период?

Казват, че в такива периоди не трябва да подписваме важни договори, да започваме нови начинания. Обикновено тогава по-често се случават някакви странни и неприятни неща, за които обвиняваме ретроградния Меркурий. Моите лични наблюдения са, че сякаш има нещо вярно в подобни теории. Но има ли в действителност значение какъв точно е периодът на ретроградния Меркурий и какво именно е въздействието му върху дадени събития? На тези и други подобни въпроси ще ни отговори Александра от Stellar.Mind.

Алекс, би ли ни обяснила накратко какво означава „ретрограден Меркурий“?

Мери, много се радвам, че имаме възможност отново да поговорим по интересни теми. Макар и Меркурий да стана много “медийно популярен” през последните години, не съм сигурна дали много от хората са наясно как всъщност той оказва влияние именно върху тези процеси. Така наречените “ретроградни” периоди на планети всъщност са момент, в който небесното тяло е намалило своята скорост на движение до такава степен, че от позицията на Земята ни изглежда сякаш то започва да се движи назад, да бъде “ретроградно”. Това е оптическа илюзия, която обаче от гледна точка на Астрологията действително се усеща като забавяне, объркване или връщане на стари събития в живота ни.

Когато говорим за Меркурий или добре познатия Хермес - Вестоносецът, няма как да не обърнем внимание именно на всичко, което касае думи, комуникация (писмена или вербална).

Според теб, защо хората се притесняват от него?

На първо място хората се притесняват заради бомбастичните заглавия, хахаха. Това се превърна в една модерна тема, а очевидно няма как да се случва нещо апокалиптично три пъти през всяка година. Разбира се, има и много хора, които са усетили този резонанс - объркват се всякакви договорки, чупят се закупени в периода неща или пък се оказваме в пълно недоразумение с нашите приятели. Няма как такива неща да останат незабелязани, защото те предизвикват малък хаос. Тук би било изключително полезно дда сме наясно кога той ни влияе - това в частност ще се случи, ако той попада на ключова точка в нашата карта.

От коучинг позиция тук бих казала да не прегенерализираме, а да си кажем “ок, този път го усетих, но беше ли толкова зле предните два периода?”. Така ще гледаме по-реално на нещата, без да изпадаме в паника.

По-конкретно към кои сфери от живота той има отношение?

Ретроградният Меркурий касае всякакъв тип комуникация и тук наистина трябва да четем внимателно малкия шрифт, защото е много по-възможно от обикновено нещо да ни убягне - текст, договорка, разговор. В периода на ретрограден Меркурий ние трябва да спрем, да се обърнем към себе си, да се заслушаме, да разговаряме със себе си и да разберем какво неизказано таим. Периодите на ретроградни планети винаги са едно обръщане към самите нас, защото умът ни трепти на друга честота. Тъй като живеем много динамичен живот, ние упорито продължаваме д а искаме да сме външно активни, да взимаме решения, да инийраме действия и накрая се оказва, че сме подписали договор, който не ни устройва или не сме били правилно разбрани. Меркурий е свързан също така с пътуванията, така че добре е да внимаваме с всички закупени билети и по възможност да оставим ваканциите за преди или след това.

Разбира се, животът не може да спре - затова, бъдете внимателни, без да се фиксирате. С всичко това ми се иска просто да кажа: Дайте си време! Няма да пропуснете нищо от живота за този кратък период, който иска да насочи вниманието ви към друго - към вашите мисли.

Има ли значение как са подредени звездите и винаги ли неговото влияние се проявява по един и същ начин?

Категорично, за това споменах и малко по-рано. От една страна ще има значение какво се случва в звездното небе в периода - ако имаме едни много положителни аспекти, може да очакваме стари обаждания, добри предложения, среща със стари приятели. Всичко това ще зависи също така къде попада Меркурий в нашата натална карта - тук среща с консултант може да ни помогне да разберем кой период как е ориентиран за нас.

Може ли ретроградният Меркурий да е „добър“?

Шеговито ще отговоря, че ретроградният Меркурий може да бъде добър, дори и когато ни се струва, че настъпва хаос. Миналата година ретроградният му период в Близнаци беше много силен, защото самата планета управлява този знак. Оказа се, че имаше всякакви недоразумения и в един момент от сутрин до вечер пишех мейли, за да уточнявам защо платформата, която поддържа блога ми, ме е таксувала двойно, както и да се занимавам с още куп малки неразбории. Оказа се обаче, че всички те се бяха случили много по-рано, а именни ретроградният Меркурий ги извади наяве. Това е добър пример за довършване на стари неща, макар и с малко повече дискомфорт от необходимото.

Сега навлизаме в ретрограден Меркурий. Кога започва той и колко ще трае? За какво трябва да сме особено внимателни?

Първият ретрограден Меркурий тази година ще започне на 14 януари и ще продължи до 3 февруари, започвайки в знака на Водолея и преминвайки обратно в Козирог. Намирайки се във Водолей, Меркурий вероятно ще се опита да пренареди не само комуникацията ни, но и всичко, свързано с дигиталното пространство и новите технологии. Добре е в периода да не купувате нова техника, а същото така – бъдете внимателни с изказванията в социалните мрежи. От 26 януари до 3 февруари той ще бъде ретрограден в Козирог, където е твърде възможно да се върнете към стари бизнес договорки или лични взаимоотношения, които този път трябва да не оставят нищо неясно или неизговорено. Нека всичко, което е свързано с подписи, документи да изчака периода след като Меркурий се е задвижил напред, като е добре това да се случва след 5 февруари.

Колко пъти ни предстои да се сблъскаме с ретроградния Меркурий през тази година?

През 2022-а Меркурий ще се обърне четири пъти и ще тръгне назад, за да изпита нашата комуникация, взаимоотношения, толерантност и стабилност. Спирам се на тези качества, тъй като Меркурий ще премине в три от своите ретроградни периоди от въздушен в земен знак. Ако миналата година, когато престоят му беше единствено във Водолей, Близнаци и Везни, на преден план бяха думите и по-широкото разбиране на света, тогава когато казваме „да, и ти си прав, и той е прав, и някъде там и аз съм прав...“, сега с преминаването в Телец, Дева и Козирог ще усетим нещо различно. Земната стихия вероятно е най-ангажираната с темата за отговорността и тук тя ще бъде прехвърлена в общуването – да съумеем да отстоим себе си в недоразуменията, да се обадим на тези, които дълго чакат да ги потърсим, пък дори и да им кажем, че сме сгрешили и съжаляваме.

Следващите периода на ретрограден Меркурий през годината ще бъдат:

- От 10 май до 3 юни в Близнаци и Телец

- От 9 септември до 2 октомври във Везни и Дева

- От 29 декември до 18 януари в Козирог

До скоро!

Сърдечно Ваши,

Мери и Алекс

PS. Ако искате да си направите консултация с Алекс, можете да ползвате код за отстъпка от 10% MERYSMIND. Бъдете вдъхновени!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Подобни

© 2024 by Mery's blog. Proudly created with Yshaara | napravimi.site
magnifiercrossmenu